Voorwoord
Beste lezer,
Met trots leggen we onze vernieuwde verantwoordingsrapportage voor. In gesprekken met onder andere regievoerders, wethouders en raadsrapporteurs kwam naar voren dat we ons meer mogen profileren in het verantwoorden op het bereik van uitgevoerde werkzaamheden.
Wat bereiken we met het verlenen van vergunningen, het houden van toezicht en handhaving, het adviseren op projecten en wat doen onze duurzaamheidscentra? Een hele hoop. Deze resultaten zijn samengevat in interessante, heldere en duidelijke verhalen.
Het ingaan van de Omgevingswet heeft voor verandering gezorgd. Samen met jouw gemeente is het gelukt om onze dienstverlening gedegen uit te voeren.
Deze rapportage geeft een beeld over het eerste half jaar van 2024. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is algemeen en is van toepassing op alle ODRU-gemeenten. Het tweede deel is specifiek voor jouw gemeente, waar we een nadere toelichting geven op onze werkzaamheden.
De komende periode gaan wij samen met jouw gemeente en onze medewerkers het resultaat evalueren en aan de slag met de rapportage over het gehele jaar.
Laat ons weten wat je van deze rapportage vindt via gemeenten@odru.nl.
Veel leesplezier,
Arnold van Vuuren
Directeur


Gemeente Zeist
Duurzame energie ambities
Duurzame energie ambities voor Zeist
In de Routekaart Nieuwe Energie voor Zeist staat omschreven hoe Zeist werkt aan de omslag naar duurzame energie. De ODRU heeft de gemeente geadviseerd over de effecten op de ambitie voor duurzame energieopwekking en over de te nemen vervolgstappen om invulling te geven aan de actielijn duurzame opwek uit de Routekaart Nieuwe Energie voor Zeist.
Windenergie
Om de realisatie van duurzame elektriciteit te stimuleren heeft de Provincie Utrecht een planMER windenergie uitgevoerd. De planMER windenergie brengt de milieueffecten van diverse windlocaties in de Provincie Utrecht in kaart. In Zeist zijn de milieueffecten voor drie mogelijke windlocaties in de gemeente onderzocht.
De Provincie Utrecht heeft geen van deze drie locaties als kansrijke gebieden aangemerkt. Uit de resultaten van de planMER windenergie blijkt dat de geluidsbelasting van windmolens voor omwonenden hoog is. Ook op andere punten scoren windmolens slecht. Denk aan het effect op vleermuizen, verstoring van het Natuur Netwerk Nederland en een negatieve invloed op de kernkwaliteiten van het landschap.
De ODRU heeft Zeist ondersteund en advies gegeven op de volgende aspecten:
- De Odru heeft geadviseerd om een zienswijze op Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) in te dienen (2023).
- De ODRU heeft de resultaten van de planMER windenergie beoordeeld en advies gegeven aan het college om niet door te gaan met ontwikkeling van windenergie in gemeente Zeist.
- De ODRU adviseert het college van B&W over de Regionale Energiestrategie (RES).
- De ODRU werkt in regionaal verband mee aan de uitwerking van de RES en adviseert het College van Zeist.
Zonne-energie
De ODRU geeft de gemeente Zeist advies over de samenwerking met andere gemeenten, Rijkswaterstaat en de Provincie Utrecht om de mogelijkheden voor opwekken van zon- en windenergie langs de A28 en de A12 in kaart te brengen in het programma Opwek van Energie op Rijksgrond (OER).
Begin dit jaar heeft een projectontwikkelaar de eerste vergunning in de gemeente aangevraagd voor de ontwikkeling van een zonneveld. De ODRU heeft een advies gegeven aan de afdeling vergunningverlening van de gemeente Zeist over de realisatie van zonnevelden in de gemeente omdat dit initiatief (gedeeltelijk) past in het beleid van Zeist voor de realisatie van zonnevelden en de ambitie voor opwek van duurzame energie.
Aardwarmte
Naast bovenstaande energie strategieën moet de gebouwde omgeving voor 2050 aardgasvrij zijn. Hiervoor zijn een groot aantal duurzame warmtebronnen nodig. Een duurzame warmtebron is aardwarmte. Dit is een hoge temperatuur warmtebron die geschikt is voor verwarming van slecht geïsoleerde woningen en gebouwen. Energiebeheerbeheer Nederland (EBN) zoekt in midden Nederland locaties voor onderzoeksboringen om een goed beeld te krijgen van hoe de aardbodem eruitziet. Hiermee kan EBN bepalen of ten oosten van Utrecht winbare warmte in de bodem zit. EBN en Zeist hebben een overeenkomst afgesloten om te onderzoeken of bij de locatie Brugakker in Zeist een onderzoeksboring aardwarmte uitgevoerd kan worden.
De adviseur van de afdeling klimaat, energie en duurzaamheid van de ODRU heeft georganiseerd dat EBN en de gemeente Zeist een overeenkomst afsluiten en informeert het college en de gemeenteraad over deze ontwikkeling. Binnen de ODRU werken we ook aan bodemtaken. De afdeling bodem van de ODRU heeft gemeente Zeist advies gegeven over de aanvraag van de startvergunning door EBN bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) voor een wetenschappelijke boring aardwarmte in het Zoekgebied de Bilt-Zeist. In dit advies staat dat de gemeente weinig kennis heeft om voldoende te doorgronden wat de risico’s zijn van zo’n wetenschappelijke boring op de (diepe) ondergrond. Daarom vraagt de gemeente het Ministerie van EZK om het advies dat de provincie Utrecht (die ook namens het drinkwaterbedrijf zal adviseren) en het waterschap zullen uitbrengen, zorgvuldig mee te wegen. De ODRU adviseert gemeente Zeist om het ministerie van EZK te vragen om het perspectief van de inwoners en andere (lokale) stakeholders mee te nemen. De ODRU vindt het belangrijk dat de risico’s en overlast voor hen en de omliggende natuur tot een minimum beperkt blijft.
Bron headerfoto: Canva

Gemeente Zeist
Samen duurzaam doen
Samen Duurzaam Doen – een stralend voorjaars evenement in het Zeisterbos
Op 18 mei vond het eerste Samen Duurzaam Doen evenement plaats op De Boswerf in Zeist. Samen met vele lokale duurzame initiatiefnemers is er een programma opgesteld van 24 workshops en activiteiten, verdeeld over 4 thema’s.
De Boswerf en Samen Duurzaam Zeist (SDZ) organiseerden dit evenement om duurzame initiatieven en bewoners aan elkaar voor te stellen én om elkaar te inspireren. SDZ heeft een netwerk van lokale duurzame initiatieven en De Boswerf heeft een fysieke locatie en expertise als het gaat over duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Zo maken we samen het beleid van de gemeente Zeist concreet voor de inwoners. Het was tegelijk een mooie gelegenheid voor initiatiefnemers om met elkaar kennis te maken.

Klimaat en Energie
Met workshops als ‘Help ik wil mijn huis verduurzamen’, ’Zeist gaat het dak op’ en ’Van drup in de regenton’ stond deze hoek vooral in het teken van klimaatadaptatie. Ook kwam het voeren van een klimaatgesprek aan de orde, want hoe doe je dat precies als je verschilt van mening? Er waren veel geïnteresseerden en er werd na afloop van de workshops nog lang nagepraat.

Natuur en biodiversiteit
Naast ‘Wat doe jij voor de Wilde Bij?’ En een voorproefje op de ‘Heel Zeist Telt Mee’ campagne van de gemeente Zeist/WNF/Waarneming.nl en De Boswerf, konden deelnemers met de Guerilla Gardners een boomspiegel inplanten en zaadbommetjes maken.
Foto: Heel Zeist Telt Mee alvast in actie.

Kringloop en Circulair
De competitie werd aangegaan tijdens de zinderende afvalrace met als doel het winnen van de Scheidbokaal. Tegelijk werd een groot deel van het plein aangekleed door Stichting Limoenz die een kledingruil verzorgde door met mooie accessoires stijladvies te geven. Gedurende de dag veranderden steeds meer mensen ter plekke van outfit. Tot slot was er een demonstatie hoe je zelf zeep maakt. De demonstratie gaf mooie inzichten over de basis van zeep maken en dat het echt overbodig is om voor alles een nieuwe fles te kopen.
Foto: Stichting Limoenz geeft style advies (en je zelfvertrouwen een boost).
Gezondheid en Voedsel
Dit thema kon niet zonder kookworkshop ‘lekker en lokaal, plantaardig koken’. Voor de meeste deelnemers was het een eerste kennismaking met vegan koken. Ook mentale gezondheid had een plekje op het evenement: zowel de duurzame wandeling van de groengroep Vollenhove als Yoga werden de hele dag door aangeboden.
De maatschappelijke impact
“Het was een dag van ontmoeten” Aldus Nikki Mousset locatiecoördinator van De Boswerf. “Doordat De Boswerf speciaal voor dit evenement op zaterdag haar deuren opende, kwam het publiek ook bewust naar het evenement. Er werd veel contact gezocht en lang nagepraat na de workshops” zegt Nikki “Voor ons als De Boswerf is het belangrijk om bezoekers op een positieve manier te activeren en aan te zetten tot een (kleine) gedragsverandering ten behoeve van biodiversiteit of klimaatverandering. Dit evenement is daar een voorbeeld van. Door de afwisseling van creatieve leuke workshops en serieuze inhoudelijke workshops was de boodschap hoopvol en positief. Het is daarbij belangrijk om zichtbaar te zijn. Voor zowel De Boswerf als voor de bestaande initiatieven. De Boswerf staat bekend als die fijne natuurspeeltuin in het Zeisterbos. Door dit soort evenementen worden we ook gezien als inspiratieplek en kenniscentrum voor natuur en duurzaamheid, juist ook voor volwassenen. Als inwoners van Zeist ons en elkaar beter weten te vinden als het gaat om natuur en duurzaamheid, dan wordt de lokale beweging en daadkracht alleen maar groter.”

Alle initiatiefnemers

Maatschappelijke stagiaires in actie

Luchtfoto De Boswerf

Kledingadvies